Wanneer ik een website voor je bouw dan schaf je zelf hosting aan, net als je domeinnaam. Zo is je website 100% van jou en zit je aan niemand vast.
Na aanschaf van je domein en hostingpakket stuur je mij de login gegevens toe van je provider en neem ik het van je over.
Maar met zoveel hosting bedrijven is het wel lastig kiezen…
Ik heb met heel wat providers kennis mogen maken. Daarom deel ik mijn favorieten me je en de punten waarop je moet letten bij het kiezen van een hosting provider.
Domeinnaam vergeven? Wees creatief
Je domeinnaam is de naam + de extensie waarmee je online te vinden bent.
In mijn geval is https://creatievewebdesigner.nl het volledige webadres (de URL) die verschijnt wanneer je mijn domeinnaam (laylaverbeek.com) in je webbrowser typt.
Ben je op Nederland gericht dan zul je vast een .nl extensie willen. Ga je internationaal dan verkies je wellicht .com. Maar er zijn veel meer extensies beschikbaar: .studio, .online, .media etc.
De meeste van die speciale extensies zijn beschikbaar via buitenlandse providers als Namecheap. Je koppelt het domein vervolgens aan je Nederlandse hosting.
Bekijk Namecheap om inspiratie op te doen. Check vervolgens eerst of de speciale extensie ook aan te schaffen is via de (Nederlandse) provider waar je hosting van gaat afnemen. Mocht dat zo zijn dan raad ik je aan om hem daar aan te schaffen, zodat je alles bij één en dezelfde provider hebt ondergebracht.
Wacht na zo’n check niet te lang met aankoop. Het kan gebeuren dat een domeinnaam die commercieel interessant is voor bedrijven in jouw branche vrij snel na jouw check ‘opeens’ opgekocht wordt. Je kunt deze dan overkopen aan een bedrag dat tien of soms zelfs honderdmaal zo hoog ligt… 🙄
Welke domeinnaam je ook kiest:
✔️ Ga voor iets tijdsloos
✔️ Hou het kort en zorg dat het makkelijk te onthouden is
✔️ Zorg dat het goed leesbaar is, maar gebruik bij voorkeur geen koppelteken
✔️ Ben je internationaal gericht kies dan een naam die ook andere talen memorabel en makkelijk uit te spreken is (en geen gekke vertaling oplevert)
✔️ Bevat het een belangrijk SEO zoekwoord? Top, dit komt dit je ranking zeker ten goede, maar het is niet per sé nodig voor een goede zichtbaarheid in Google.
Kies de juiste hosting
Een domeinnaam kiezen is nog vrij overzichtelijk. Vervolgens moet je een keuze maken uit de vele hostingaanbieders en de verschillende hostingpakketten 🤨
Ga voor een gerenommeerde hostingpartij met een goed bereikbare klantenservice.
Welk hostingpakket je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte van je website en het aantal bezoekers dat je trekt. Tijdens onze Startsessie help ik je een juiste keuze maken.
Bevat jouw site veel video’s en afbeeldingen van hoge resolutie? Dan heb je extra opslagruimte nodig. Je site zal ondermaats presteren als het hostingpakket te klein is – zelfs wanneer de site volledig geoptimaliseerd is.
De prijs van een pakket zegt overigens niet altijd iets over de kwaliteit, wel hangt het nauw samen met de snelheid die geboden wordt.
Wat precies de beste hosting is, verschilt dus per website en bedrijf. Shared webhosting voor een prijs van €8 tot €15 per maand is voor veel creatieve ondernemers prima.
Mijn favoriete hostingproviders, Nederlands en internationaal
Zelf werk ik bij voorkeur met Vimexx (Nederlandse webhosting).
Ik heb ook goede ervaringen met A2hosting en Flywheel. Onderaan dit artikel link ik naar de websites van de betreffende hosting bedrijven.
Wees trouwens kritisch op de scores op review sites. Deze zijn in grote mate beïnvloed!
Maar waar moet je nu precies op letten bij het kiezen van hosting?
Goed bereikbare technische support: directe chat of telefonisch
Is hosting en de techniek aan de achterkant van je website iets wat je ingewikkeld vindt en waar je zo min mogelijk mee te maken wil hebben? Dan is een goede klantenservice essentieel.
Dat merk je niet meteen bij aankoop of wanneer alles goed loopt, maar wel wanneer er zich een probleem voordoet.
Ben je net als ik, dan wil je het snel opgelost zien. Liefst met uitleg in ‘normale mensen taal’ en een medewerker die problemen voor je fixt. Direct contact met de klantenservice is dan een must (zeker wanneer je zelf niet zo technisch bent).
Ik raad je aan om voor een grotere webhosting partij te kiezen met een uitgebreide klantenservice. Eentje die via chat of telefoon bereikbaar is – ook in het weekend.
Live chat welteverstaan(!) Sommige hosting bedrijven bieden een chatfunctie aan maar hebben er de capaciteit niet voor. De chat wordt pas uren later beantwoord. Of er wordt opgevolgd per e-mail (waardoor je alsnog een halve dag aan het wachten bent) – frustrerend!
Support per e-mail vergt niet alleen meer tijd en geduld omdat je moet wachten op antwoord, het kan ook extreem verwarrend zijn – zeker bij complexe problemen. Vaak ontvang je een reactie met technische uitleg die meer vragen oproept dan antwoorden geeft (ik spreek uit ervaring;)
Kies het juiste hosting pakket
Bevat jouw site veel beeldmateriaal of trek je dagelijks veel bezoekers naar je website? Dan heb je een pakket met veel opslagruimte nodig.
Bij meer opslagruimte komen ook meer CPU cores (processorchip) en RAM (werkgeheugen), wat de snelheid van je site ten goede komt.
Een snelle laadtijd zorgt er voor dat:
✔️ bezoekers langer op jouw website blijven,
✔️ een plezierige ervaring hebben,
✔️ zich sneller inschrijven of contact met jou opnemen en last but not least…
✔️ het is ook van invloed op je ranking in Google.
Laaaaaangzaaaaaam laaaadende websites zijn gewoon irritant! Bezoekers klikken als snel weg.
Je verliest ze aan een concurrent die wel een snelle website heeft. Zorg dus voor een goede basis door het juiste hosting pakket te kiezen, afgestemd op wat jouw site nodig heeft.
Een goedkoop budget pakket met één GB aan webruimte is misschien prima voor een hobby site of een one-pager die nauwelijks bezoekers trekt. Het is niet afdoende voor een professionele bedrijfswebsite met veel beeldmateriaal, een shop en/of veel bezoekers.
Kies je als fotograaf dus voor budget hosting, dan zullen jouw pagina’s met fotogalerijen traag laden. En heb je een homepage met video in de header dan kan het secondenlang duren voordat deze afspeelbaar is.
Met de kanttekening dat de oorzaak van een trage website niet altijd bij de hostingpartij ligt. Ik zie veel trage sites die gewoon slecht gebouwd en niet geoptimaliseerd zijn. Je zult daar dan eerst mee aan de slag moeten.
Bevat jouw site straks honderden of zelfs duizenden foto’s van hoogwaardige kwaliteit? Of wil je een webshop? Kies dan een pakket met minimaal 40GB opslag.
Je krijgt dan alles wat je nodig hebt: een gratis SSL-certificaat (zodat je website beveiligd is met een https:// verbinding), een vlotte laadtijd en voldoende ruimte.
Je hoeft overigens niet meteen voor de allerduurste optie te gaan. Je kunt je hosting pakket op ieder moment upgraden.
Voorkom verrassingen: check de prijzen bij hernieuwing van het pakket
Wees er alert op dat veel hostingproviders je binnenhalen met speciale kortingen op de normale prijs.
Je zal de eerste niet zijn die met een aantrekkelijke korting wordt binnengehaald, waarna je opeens het dubbele moet betalen zodra de kortingsperiode voorbij is (grrrr!)
Vaak gaat je vernieuwde abonnement ook nog eens automatisch in en zit je er dus weer voor een tijdje aan vast. Goed checken dus.
Selecteer bij het kiezen van een hostingpakket dus niet alleen op de instapprijs. Let ook op de prijs bij vernieuwing van het pakket. Zo voorkom je onaangename verrassingen.
Domeinnaam en hosting bij voorkeur bij dezelfde partij
Het is niet per sé nodig, maar wel handig: zowel je domeinnaam als hosting onderbrengen bij dezelfde partij. Op die manier heb je slechts één aanspreekpunt die alles kan overzien.
Verschillende hostingpartijen werken met verschillende systemen. Heb je alles bij dezelfde provider ondergebracht, dan heeft de klantenservice volledig overzicht.
Ze kunnen het van je overnemen wanneer je hulp nodig hebt. Of je verwijzen naar tutorials die uitleggen hoe hun systeem in elkaar zit: waar je iets kunt vinden, en je stapsgewijs tonen hoe je het probleem zelf kunt oplossen.
Desondanks kan er een goede reden zijn om je domeinnaam bij een andere provider onder te brengen. Bijvoorbeeld wanneer een specifieke domein extensie niet beschikbaar is bij de provider van voorkeur. Of wanneer je besluit een andere extensie te nemen omdat de domeinnaam met een .nl of .com niet beschikbaar is.
Namecheap is in dat geval een betrouwbare partij die geweldig veel verschillende soorten extensies aanbiedt, inclusief fijne (Engelstalige) klantenservice.
Overstap service
Heb je al een website en wil je verhuizen naar een andere hosting provider? Veel hosting providers bieden een overstap service aan waarin zij dit voor jou regelen.
In sommige gevallen is dit een betaalde service, maar vaak is het gratis bij afname van een specifiek hostingpakket. Check ook of er aan het verhuizen van je domein en – indien van toepassing – je huidige zakelijke e-mail extra kosten verbonden zijn. Dit zit niet standaard in een verhuisservice inbegrepen.
Zoek op de site van het hostingbedrijf naar ‘overstapservice’ of neem contact met ze op. Of Google: “naam van de nieuwe hostingprovider + overstapservice + verhuisservice” 😉
Buitenlandse publiek? Ga voor hosting met CDN / Cloudflare
Kies bij voorkeur voor een hostingpartij met servers die dicht bij jouw publiek staan. De locatie van de server is namelijk van invloed op hoe snel jouw site voor hen laadt.
Richt jij je met je bedrijf op Nederlanders en Belgen, dan zit je dus goed met Nederlandse hosting of buitenlandse hosting met servers in Nederland.
Als je een internationaal publiek wilt bereiken, ga dan voor een hostingpakket met een CDN (Content Delivery Network).
Een CDN laadt de inhoud van jouw website – inclusief je afbeeldingen en video – vanaf serverlocaties over de hele wereld en kiest de server die het dichtst bij een bezoeker staat. Cloudflare is een welbekende, met gratis en betaalde variant.
Een CDN helpt overigens niet alleen met snel laden wereldwijd, het beschermt je site ook tegen spammers en hackers. Win-win dus!
Waar moet je extra op letten als fotograaf, videograaf of beeldend artiest?
VPS (VIRTUAL PRIVATE SERVER)
Wanneer je voor shared hosting gaat dan deel je de serverruimte en middelen met andere websites. Dit kan in sommige gevallen gevolgen hebben voor jouw site. Bijvoorbeeld wanneer een andere website bovengemiddeld veel verkeer trekt en dus veel middelen vraagt van een server.
Een VPS (Virtual Private Server) kan dan interessant zijn. Vooral wanneer je website zwaarder is of wanneer je een drukbezochte site hebt, wat veel capaciteit vraagt van een server.
Zo’n Virtual Private Server is een fysieke server die opgedeeld wordt in kleinere virtuele servers. Die kleinere servers zijn volledig gescheiden van elkaar. Zo blijft jouw data altijd beschermd van de rest en worden de prestaties van jouw site niet beïnvloed door andere sites op de server.
Heb je wat meer te besteden aan hosting per maand, dan is dit een goede optie. Wel zul je zelf je VPS moeten inrichten en configureren, wat meer kennis vergt. Sommige hostingbedrijven ondersteunen je door advies te geven, maar niet iedereen biedt dezelfde service aan. Kijk dus goed naar het soort support dat je ontvangt en wat al dan niet door het hostingbedrijf voor jou verzorgd wordt.
SERVER-SIDE CACHING
Caching is één van de belangrijkste instrumenten die het laden van pagina’s razendsnel maakt. Caching is mogelijk in de browser en op de webserver. Sommige hostingpakketten leveren server caching, wat je website een snelheidsboost geeft. Bij de een is die server caching al geactiveerd (Mijn Domein bijv.), bij de ander zul je dat zelf moeten doen (Vimexx).
Ik heb goede ervaringen met de volgende hosting bedrijven:
VIMEXX (NL)
Goede, betaalbare en degelijke Nederlandse hosting, en mijn persoonlijke favoriet. 7 dagen per week support via live chat en uitgebreide pakketten met snelle laadtijden. Gratis overstapservice vanaf het Plus pakket.
Kies je voor shared hosting, ga dan voor het Compleet of Maximaal pakket. Vimexx voorziet ook in VPS pakketten die door Vimexx worden onderhouden en beveiligd. Jouw data wordt opgeslagen in Nederland. Er is ook Belgische hosting beschikbaar.
Bekijk Vimexx hosting pakketten
NAMECHEAP, VOOR CREATIEVE DOMEIN EXTENSIES (EN)
Namecheap heeft een prima klantenservice – Engelstalig – die 24/7 bereikbaar is. Qua hosting zijn ze niet de snelste. Prima voor starters die nog niet veel bezoekers trekken naar hun website, maar wanneer je verder groeit en professionaliseert zul je willen overstappen.
Namecheap servers staan in de VS en Groot Brittanië. Je kunt werken met Cloudflare CDN.
Check je domeinnaam met verschillende creatieve extiensies
A2 HOSTING (EN)
Het voordeel van grote buitenlandse hostingpartijen is toch wel de uitgebreide klantenservice met live chat, die ook bij A2 ieder moment van de dag beschikbaar is. Heel fijn, mits communicatie in het Engels geen belemmering voor je is.
Supersnelle hosting voor een schappelijke prijs. Met wereldwijde servers, ook in Nederland.
FLYWHEEL (EN)
De duurste optie, maar daar krijg je maatwerk voor terug en een heleboel extra’s. Deze premium hosting is aan te raden voor grotere, zwaardere en complexere websites en bedrijven. Is €15 – €30 website hosting per maand een klein bedrag voor jou, dan kan ik je ze van harte aanbevelen. Vanwege alle extra’s die je standaard ontvangt en het maatwerk wat geleverd wordt.
Flywheel biedt razendsnelle hosting aan en is gespecialiseerd in WordPress. Hun servers zijn daar helemaal op afgestemd. Je deelt je serverruimte met niemand anders, wat leidt tot betere prestaties en beveiliging. Ook zijn er extra veiligheidslagen aan de server toegevoegd en helpen ze je gratis wanneer je toch wordt gehackt of wanneer je geïnfecteerd bent met malware.
Bij de klantenservice kun je niet alleen terecht wanneer je een probleem hebt: ze geven advies en denken met je mee over allerlei WordPress gerelateerde zaken, zoals het verbeteren van je snelheid.
Flywheel voorziet niet in e-mail, dus je kunt geen zakelijk e-mail adres bij hen aanmaken – iets wat bij bovenstaande providers inclusief is en gratis. Een zakelijk Google e-mailadres is in dat geval een goede optie, zeker gezien de extra functionaliteiten die je er bij krijgt. Dat kost je circa €6 per maand extra.
Bekijk Flywheel hosting pakketten
Twijfel je?
Hosting is één van de eerste dingen die we bespreken wanneer ik voor je aan de slag ga. Tijdens onze Startsessie help ik je om de juiste keuze te maken, zodat je een goede basis hebt voor jouw (toekomstige) website