Waarom een WordPress Divi website een uitstekende keuze is voor creatieve ondernemers

Als webdesigner heb ik bewust gekozen voor WordPress en Divi visual builder van Elegant Themes,* om websites te maken; voor mezelf en andere creatieve ondernemers. Ik raad beiden ook van harte aan voor jouw creatieve bedrijf.

Deze combi levert een gebruiksvriendelijke website op en geeft je enorme keuzevrijheid qua design en functionaliteiten.

Laptop toont Divi page builder website van Elegant Themes

Dus… Wat is Divi?

Divi is één van de meest populaire WordPress bouwsystemen ter wereld. Binnen WordPress bouw je met Divi bouwblokken je website. Het is een visual builder, dus je kunt bouwen aan de voorkant van je website en direct het resultaat bekijken – terwijl je bouwt.

Er zit een groot team achter (Elegant Themes) met ruim tien jaar ervaring. Divi wordt dan ook voortdurend doorontwikkeld – en dat is belangrijk, want de basis van je website moet solide zijn en up-to-date.

The sky is the limit wat betreft design

Als je net zoals ik op zoek bent naar totale vrijheid qua ontwerp- en keuzemogelijkheden, dan zit je met deze combi goed. Zelfs wanneer je niets van code af weet, kun je in WordPress met Divi prachtige designs creëren – je zit dus niet vast aan een bepaalde look.

Heb je een bepaalde functionaliteit nodig of een specifiek design element, dan zijn er talloze plugins beschikbaar – software gemaakt door derde partijen – waarmee je deze heel simpel en snel toevoegt aan je site.

Omdat WordPress het nummer één CMS ter wereld is en Divi één van de populairste thema’s, kun je het zo gek niet bedenken of er is een plugin beschikbaar. En vaak zijn die plugins ook nog eens gratis.

Heb je kennis van CSS, of zelfs jQuery, php en andere code talen? Dan is de sky écht de limit en kun je de meest complexe ontwerpen maken. De enige beperking die je met WordPress zult ervaren is namelijk de kennis van de website bouwer.

Je kunt een ook Divi child theme kopen: een kant-en-klaar website design wat je vult met je teksten en beeldmateriaal. Op die manier kun je in principe al in één à twee dagen online gaan.

Personaliseer je site met custom lettertype(s)

Met lettertypes kun je jouw site enorm veel persoonlijkheid meegeven, ze zijn bepalend voor de look en feel van je site.

Goed nieuws! Met WordPress en Divi kun je naast de standaard Google lettertypes (waarvan er overigens meer dan duizend zijn) ook custom lettertypes gebruiken.

Er zijn talloze unieke lettertypes beschikbaar voor het web. Ze worden verkocht op marktplaatsen als DesignCuts, MyFonts en Creative Market. Soms zijn die ‘custom webfonts‘ gratis (zoek binnen het platform op free fonts), vaak betaal je enkele euro’s tot tientallen euro’s voor een complete font family.

Bekijk altijd goed de licentievoorwaarden voor gebruik, gratis wil niet altijd zeggen dat je ze ook commercieel mag inzetten.

laptopscherm toont homepage van storyteller website

Afbeeldingen, titels en design elementen kun je van speelse effecten voorzien

Waar ik persoonlijk zelf heel blij van wordt zijn de toffe effecten die beschikbaar zijn in Divi, waarmee je jouw design speels en verrassend maakt.

Icoontjes, afbeeldingen, tekst, buttons… je kunt ze van beweging voorzien bij het scrollen, laten roteren, in- en uitzoomen maar ook 3D effecten creëren. Zo komt je statische design tot leven.

Je kunt ook prachtige fotogalerijen en showreels maken. Dat kan met Divi, maar er zijn ook plugins beschikbaar waarmee je in een handomdraai een mooie galerij in elkaar zet.

Je Instagram landingspagina maak je simpelweg met Divi

Je kunt zelf heel makkelijk een Linktree Instagram landingspagina maken met Divi. Daar heb je Linktree of Linkin.bio helemaal niet voor nodig.

Het mooie is dat je die Insta pagina precies kan bouwen zoals je zelf wilt, helemaal in de stijl van je website. En omdat je de landingspagina in je WordPress website bouwt genereer je meer directe traffic naar je site, wat weer gunstig is voor SEO.

telefoon toont LinkedIn landingspagina gemaakt met Divi

Creëer een leeromgeving in de huisstijl van je website met Lifter LMS

Er zijn verschillende systemen op de markt waarmee je een leeromgeving kunt toevoegen aan je WordPress website.

Zelf gebruik ik hiervoor Lifter LMS, wederom vanwege de totale design vrijheid die het geeft in combinatie met WordPress en Divi. Je kunt het precies zo vormgeven als je voor ogen hebt. Weg met die saaie cursus lay-outs en standaard trainingsomgevingen!

Ook qua prijs is Lifter interessant. Afhankelijk van hoe jij je leeromgeving in wilt zetten, kun je gebruik maken van de Lifter bundels OF externe software in combinatie met Woocommerce. In sommige gevallen is de gratis versie van Lifter afdoende!

Wens je een online webshop om je prints, werk en cursussen te verkopen? Met WordPress en Divi zit je goed

Misschien denk je er aan om je werk online te verkopen. Dat kan!

Door Woocommerce te integreren in je WordPress website creëer je een professionele webshop met alles erop en eraan.

Het fijne aan Woocommerce is dat je niet vastzit aan abonnementskosten. Je voegt de plugin gratis toe en de pagina’s van je shop worden automatisch aangemaakt.

Vervolgens kun je de shop precies zo inrichten als je zelf wilt: met fysieke en digitale producten, van simpele productsoorten tot producten met meerdere opties en variabelen.

Voor shops met heel specifieke integraties – bijvoorbeeld een bepaald boekhoudsysteem of complexe variabelen – heb je soms een betaalde plugin nodig, die kost vaak niet meer dan enkele tientjes per jaar.

Met Divi pas je de standaard Woocommerce omgeving aan de huisstijl van je website aan. De betalingen voor je cursussen en leeromgeving kun je ook via Woocommerce laten verlopen, zodat je website, webshop en leeromgeving naadloos in elkaar overlopen.

Via een koppeling met Mollie kunnen klanten met hun vertrouwde betaalmiddelen betalen. iDeal, creditcard, of zelfs achteraf betalen: het is allemaal mogelijk.

Biedt je maar één workshop aan en heb je daarom aan een simpel betaalsysteem genoeg? Dan is een multi-functioneel formulier zoals Fluent Forms de oplossing.

Deze slimme formuliersoftware koppel je aan Mollie, waarna betalingen automatisch verlopen. Je kunt zo’n formulier ook inzetten als contactformulier of er bijvoorbeeld het ontvangen van reviews en testimonials mee automatiseren.

Je hebt hiervoor vaak de betaalde PRO versie nodig van zo’n formulier. Maak ik jouw site? Dan is de PRO versie van Fluent Forms inbegrepen als je na oplevering kiest voor een Service Plan voor website onderhoud.

Je wil werk maken van je ranking in Google

Met WordPress kun je ongelimiteerd aan de slag met SEO (zoekmachine optimalisatie). Dit alleen is voor mij een doorslaggevende reden om voor WordPress te kiezen. SEO is namelijk een belangrijk onderdeel van mijn online strategie.

Het zorgt ervoor dat ik op belangrijke zoektermen gevonden wordt in Google en genereert daardoor gratis bezoekers naar mijn website: mensen die me nog niet kennen en op zoek zijn naar iemand zoals ik – een creatieve webbouwer die hen kan helpen met het online groeien van hun bedrijf.

Ik ben daarom actief bezig met SEO en ik heb me erin verdiept.

Ik heb een SEO plugin toegevoegd en de instellingen afgestemd op mijn bedrijf en mijn SEO strategie. Ik optimaliseer mijn afbeeldingen en voorzie ze van alt-tags, metateksten en social share afbeeldingen. Ik check regelmatig de gegenereerde data in Google Analytics en Search Console, ik doe zoekwoordenonderzoek en ik heb een contentstrategie om mijn zichtbaarheid verder te verbeteren.

Doe je dit allemaal niet en voorzie je jouw site alleen van de standaard SEO basics, dan zal het resultaat qua ranking in Google niet verschillen met bijvoorbeeld een alles-in-één systeem zoals Squarespace, wat die basics voor jou regelt.

Vaak is SEO niet meteen iets waar je mee aan de slag gaat of jezelf in wil verdiepen. Hou er wel rekening mee dat het na verloop van tijd – wanneer je verder wilt groeien met je bedrijfopeens een factor van betekenis kan zijn.

SEO onderzoek vormt dan ook de start van iedere Go Pro website die ik maak – en ik help creatieve ondernemers waarvoor ik websites bouw om hun ranking in Google doorlopend te verbeteren.

man bekijkt google zoekresultaten op mac

Je website kan moeiteloos meegroeien met je bedrijf

Daarmee kom je op de belangrijkste vraag die jezelf moet stellen: waar wil je zijn met je bedrijf over 1 – 2 jaar en welke rol gaat jouw website hierin spelen?

Met andere woorden: wil jij je website actief gaan inzetten om je bereik te vergroten en meer leuke klanten en omzet te genereren?

Gaat je bedrijf lopen en wil je de website gaan inzetten om verder te groeien, dan zul je al snel tegen beperkingen aanlopen bij een gesloten alles-in-één systeem zoals Squarespace of Wix.

WordPress geeft je de vrijheid om van je statische website een krachtige marketing tool te maken binnen je bedrijf.

Met de juiste integraties en systemen bouw je de site om tot een ware marketing machine waarmee je:
✔️ je bereik vergroot.
✔️ non-stop nieuwe potentiële droomklanten aantrekt.
✔️ je boodschappen afstemt op het gedrag en de interesses van afzonderlijke bezoekers.
✔️ een band opbouwt met jouw publiek: de mensen die interesse hebben in wat jij te bieden hebt en waarvoor jij graag aan de slag gaat.

Zonder dat je dat telkens handmatig zelf in gang moet zetten. Je marketing systeem is geautomatiseerd en afgestemd op jouw bedrijf en de acties die mensen ondernemen.

Op die manier krijg je mensen te spreken die bewust voor jou kiezen en die jij goed kunt helpen. Potentiële droomklanten die klaar zijn voor jouw product of om met jou aan de slag te gaan en je daar goed voor willen betalen.

Wanneer je voor WordPress en Divi kiest hou dan rekening met

👉 Technisch onderhoud

Iedere WordPress Divi website vereist voortdurend technisch onderhoud.

Dat kun je overigens prima zelf doen – mits je weet wat je doet, maar je kunt het ook uit handen geven aan een WordPress/Divi professional.

Persoonlijk leg ik bij oplevering aan mijn klanten uit wat het technisch onderhoud precies inhoudt en ik laat zien hoe ze de software van hun site kunnen updaten.

Mensen die dit onderdeel liever uit handen geven kiezen voor mijn Service Plan, waarin ik het technisch onderhoud van hun website verzorg.

👉 Zelf een site bouwen kan ingewikkeld zijn voor een beginner

Als je jouw website helemaal zelf wil bouwen en je hebt dit nog nooit gedaan, hou er dan rekening mee dat je het een en ander te leren hebt.

Divi werkt heel intuïtief – al mijn klanten kunnen er na een korte training direct mee overweg en vinden het handig – maar zelf je hele website van nul opbouwen is natuurlijk een ander verhaal. In zo’n geval zul je met een alles-in-één systeem zoals Squarespace sneller live kunnen gaan.

Omdat WordPress je volledige controle geeft over je site komt er wat meer bij kijken dan alleen het design. Je moet WordPress en je thema installeren, je site beveiligen, denken aan SEO en snelheidsoptimalisatie…

Je kunt eventueel iemand inhuren die de basis voor jou neerzet. En je kunt een premium child theme kopen om het bouwproces te versnellen: een soort kant-en-klaar website design wat je in jouw WordPress omgeving laadt. Alles staat dan voor je klaar: het menu, de pagina’s, navigatie en extra functionaliteiten. En er zijn talloze mooie en goedgebouwde Divi thema’s beschikbaar.

In één dag zet ik voor jou deze basis neer en help ik je een kwalitatief child theme kiezen wat alle elementen bevat om jouw creatieve bedrijf online te laten groeien. Ik zorg dat de website voor je klaarstaat om gevuld te worden en laat zien hoe je zelf teksten en afbeeldingen in het child theme kunt aanpassen.

Wanneer je Divi aanschaft ontvang je daarbij een aantal Divi templates: lay-outs die je als startpunt kunt nemen voor je website design. Het verschil met een child theme is dat dit nog geen kant-en-klare websites zijn, maar pagina designs.

Zowel een child theme als de Divi templates worden natuurlijk ook door andere Divi gebruikers ingezet. Bepaalde populaire designs zul je dus regelmatig tegenkomen online en veel Divi sites kun je op die manier herkennen – ook aan het standaard Divi lettertype.

👉 Zorg voor een goede basis en ga voor snel

Zorg dat je aan de basis goede webhosting kiest en een hostingpakket wat past bij de omvang van jouw bedrijfswebsite en het verkeer naar de site. Maak vervolgens werk van snelheidsoptimalisatie.

Aan de basis betekent dat:

✔️ Optimaliseer je afbeeldingen voordat je ze upload in je website.

✔️ Zorg voor hosting met een snelle server met caching.

✔️ Wees kieskeurig met plugins: less = more, en gebruik uitsluitend plugins die je site niet onnodig vertragen en gebouwd zijn door gerenommeerde auteurs.

Er komt natuurlijk wel wat meer kijken, maar als je hier op let dan kom je al een heel eind.

* Welgemeende affiliate link. Ik ben namelijk fan van Divi, bouw er al mijn websites mee en raad het creatieve ondernemers ten zeerste aan. Daarom ben ik partner van Divi en heb ik een partner link. Deze tip kost jouw niets extra en het voorziet mij van mijn favoriete Kimbo espresso! ☕😋

MEER HANDIGE WEBSITE & MARKETING TIPS?

✒️ Bloggen voor je bedrijf werkt, mits je het strategisch doet

✒️ Wil je gevonden worden op Google? Start met SEO zoekwoorden onderzoek

Ciao,
IK BEN LAYLA

WordPress webdesigner
& Divi specialist

#creatiefondernemer
#storyteller
#website
#landingspagina
#webshop
#blog
#seo
#emailmarketing
#automatisering