Zoekmachine optimalisatie – oftewel SEO – is mijn favoriete manier om mijn bedrijf te marketen. Het is een investering waar je van blijft profiteren.
Maar SEO is ook een behoorlijk abstract begrip en overweldigend.
Ik merk dit wanneer ik praat met creatieve ondernemers. Iedereen wil op pagina 1 van Google ranken, maar…
➡️ …velen denken dat dit onmogelijk is in hun branche, of dat het heel veel geld kost
➡️ …anderen verwachten na lancering op magische wijze vindbaar te zijn voor zoekopdrachten in Google
➡️ …de meeste creatieve ondernemers weten niet wat SEO precies inhoudt
➡️ …of ze denken dat het iets is wat je eenmalig doet
➡️ …veel ondernemers denken dat SEO alleen met teksten schrijven te maken heeft en dat je het oppikt nadat de website gebouwd is
➡️ …andere creatieve ondernemers ‘verpesten’ het prachtige website design liever niet met al te veel tekst
Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: SEO is een complex geheel aan dingen.
Het goede nieuws: er zijn maar weinig creatieve bedrijven die er écht werk van maken.
Dus wanneer je zorgt dat de basis van jouw website solide is, dan doe je het al snel beter dan die concurrenten die er niet mee bezig zijn.
Het is namelijk veel eenvoudiger om direct een goede start te maken, dan een website aan te moeten passen die al langere tijd draait met een slechte (of geen) SEO-strategie.
Tijdens de ontwikkeling van een nieuwe site is het makkelijk om volledig te focussen op het design.
Maar je website is veel meer dan dat, het is je digitale winkel. Het is zonde om er dan niet voor te zorgen dat die ‘winkel’ ook gevonden wordt.
Het installeren van een SEO plugin is niet genoeg…
Aan de basis is het belangrijk dat je website zoekmachinevriendelijk wordt gebouwd. Dat wil zeggen dat je website technisch goed gebouwd is en geoptimaliseerd wordt. Dus een website…
✔️ …die snel laadt en goed scoort in prestatietests.
✔️ …die geen overbodige plugins bevat die de website onnodig vertragen (less = more).
✔️ …voorzien is van een goed geconfigureerde SEO plugin, waarmee je de SEO instellingen van je webpagina’s ingeeft.
✔️ …die is aangemeld bij Google en een koppeling heeft met Google Analytics, zodat je de prestaties van je site kunt meten en op basis van die gegevens doelgericht verder kunt optimaliseren.
Op die manier voldoet je website aan de basis aan alles om goed te kunnen ranken. Wat niet wil zeggen dat je site dat ook zal doen.
Daar is namelijk meer voor nodig, ijzersterke content bijvoorbeeld!
Wanneer bezoekers je gevonden hebben, onthou dan dat ze daar zijn omdat ze wat willen of nodig hebben: ze zijn op een missie.
Etaleer dus niet alleen je werk. Geef hen voldoende informatie en context om die missie vol vertrouwen te voltooien – en je bent op weg naar geweldige SEO.
Google pikt dit namelijk ook op en bepaalt aan de hand van jouw content of je website relevant is voor bepaalde zoekopdrachten.
Maar hoe komt mijn website dan bovenaan in Google?
Eigenlijk is dat niet de juiste vraag. Want voor welke zoekopdrachten wil je ranken? Of beter nog: waar zijn JOUW ideale klanten precies naar op zoek?
Wanneer je die zoekintentie van je publiek en de bijbehorende zoektermen in kaart hebt gebracht dan kun je SEO effectief gaan toepassen, tijdens de ontwikkeling van je website.
Je verwerkt het o.a. in:
✔️ de structuur van je website
✔️ Je site titel en slogan
✔️ De keuze van menu items en wat je in je footer vermeld
✔️ Je teksten en afbeeldingen
✔️ Welke blog artikelen je opneemt, en waar je deze plaatst
✔️ De URL’s van je pagina’s
✔️ De interne links, waarmee je doorlinkt naar je andere webpagina’s
Kies je voor een Go Pro website bouw, dan is dit de basis die we uitwerken vóórdat ik je website ga bouwen.
Ik vraag hiervoor jouw input en help je ermee op weg, want ook zonder SEO tools kun je al stappen zetten. Het start met jouw droomklant…
Stap 1: Hoe goed ken jij jouw droomklant?
Jouw inbreng wordt waardevoller wanneer je heel helder voor ogen hebt wie jouw droomklant is en weet wat er in hun hoofd omgaat zodra ze Googlen.
🤔 Waar zijn deze mensen naar op zoek?
🤔 Als ze naar Google gaan, welke zoekopdrachten geven ze in?
🤔 Wat is hun zoekintentie? Is er bijvoorbeeld een probleem waarvoor ze een oplossing zoeken? Willen ze weten hoe ze iets moeten doen? Een overzicht aan opties?
🤔 Doet de locatie er toe?
Heb je mijn researchformulier met inzichtsvragen verspreid onder jouw doelgroep? Geweldig! De antwoorden op de eerste vragen geven je letterlijk inzicht in waarop mensen Googlen.
Maar ook de antwoorden op de overige vragen geven je nuttige inzichten qua zoekgedrag en woordgebruik.
Hoe goed je jouw publiek ook kent: sommige antwoorden zullen je verbazen. En vaak gebruiken mensen net wat andere woorden dan je zou verwachten.
Vervolgens kun je de zoektermen invoeren in… Google!
Stap 2: Google helpt je een handje
Door de zoektermen te Googlen zie je niet alleen wie je concurrenten zijn, je krijgt een heleboel andere nuttige inzichten.
Google geeft je al tijdens het intypen in de zoekbalk suggesties. Wanneer je naar onderen scrolt vind je nog meer suggesties (gerelateerde zoekopdrachten).
En vaak verschijnt bovenin een “Mensen vragen ook sectie”, gebaseerd op gerelateerde zoekopdrachten die mensen vaak ingeven in Google.
Let ook afbeeldingen, nieuws en video’s die getoond worden. Het zijn allemaal resultaten die verband houden met jouw zoekterm, Google probeert zoekers namelijk zo goed mogelijk te helpen met hun zoekvraag.
Dit geeft je inzichten in de zoekintentie m.b.t. zoekopdrachten en Google toont je tevens hoeveel zoekresultaten die specifieke zoekterm oplevert.
Stap 3: Google Search Console vertelt je precies hoe het er voor staat.
Heb je al een website waarmee je ranking hebt opgebouwd in Google? Dan heb je met Google Search Console waardevolle data in huis!
Je kunt er onder andere mee zien op welke zoektermen je rankt in Google en of je gevonden wordt: zoekers die doorklikken vanuit de resultaten. Maar ook welke website pagina’s en artikelen al dan niet goed bezocht worden (en op welke zoektermen).
Stap 4: Professionele SEO software
Wist je dat het wijzigen van één specifiek zoekwoord of de volgorde van woorden een wereld van verschil kan maken in je zichtbaarheid?
Zo kan je keuze om jezelf een specialist, expert of consultant te noemen in jouw branche bepalend zijn voor je vindbaarheid in Google.
Stap 1, 2 & 3 geven je een nuttige basis wat zoektermen en variaties betreft.
Met SEO software kun je vervolgens onderzoeken hoe moeilijk of makkelijk je zult gaan ranken voor de specifieke termen. Want dat hangt ook af van wat jouw competitie doet.
Ik bekijk er o.a. mee:
✔️ Hoe waarschijnlijk het gaat zijn dat je op het gewenste zoekwoord (of de zoekterm) kunt gaan ranken:
✔️ Hoe vaak hierop gezocht wordt,
✔️ hoeveel competitie er is, en
✔️ welke alternatieven en synoniemen interessant(er) zijn.
✔️ Ook breng ik in kaart wat jouw concurrenten doen.
Met de kennis die we opdoen uit de SEO research maak ik een strategisch implementatie plan. Zo creëren we een stevige basis voor je website die bijdraagt aan je vindbaarheid in Google.
Het plan levert je daarnaast input en ideeën waarmee je de eerstvolgende maanden aan de slag kunt om je ranking verder te versterken.
En nadat je site is aangemeld bij Google kun je binnen enkele weken eerste resultaten verwachten.
✒️ Bloggen voor je bedrijf werkt, mits je het strategisch doet.