Een aankoop gebeurt op basis van de juiste match én vertrouwen.
Steengoede webteksten en blog artikelen, je sociale mediaberichten, portfolio, een leerzame gratis weggever… je toont er je expertise mee en dat schept vertrouwen.
Maar zeg nou zelf: het wordt pas écht overtuigend wanneer klantenervaringen die expertise bevestigen.
Voordat ik besluit om iets te kopen kijk ik ALTIJD even naar de ervaringen van mensen die mij zijn voorgegaan, om een idee te krijgen of het ook wat voor mij is. Herkenbaar? 😉
Jouw website bezoekers doen precies hetzelfde – zeker bij grotere aankopen. Zorg dus dat je testimonials opneemt, oftewel klantenervaringen.
Maar de ene testimonial is de andere niet.
Soms zijn testimonials zo aanstekelijk dat je haast niet kunt wachten om tot aankoop over te gaan. Andere keren lees je ze nauwelijks en scrol je er snel voorbij.
Wat maakt die ene klantenervaring zo veel krachtiger dan de ander? Wat zijn de ingrediënten van een testimonial die overtuigt?
Met testimonials en reviews toon je dat anderen succes hebben gehad met jouw dienst of product en goed door jou zijn geholpen. Op die manier wordt de kans dat je droomklant met jou in zee gaat alleen maar groter.
Misschien heb je nog geen klanten gehad en heb je dus ook geen klantenervaringen. Of je hebt ze simpelweg nooit gevraagd. Ook dan zijn er manieren om testimonials op te nemen op je website die jouw boodschap kracht bij zetten.
First things first, hoe zorg je dat je testimonials ontvangt?
Simpel: stuur je klant een e-mail waarin je linkt naar een formulier met vragen. Van de antwoorden maak je vervolgens een testimonial.
Of vraag wanneer jullie elkaar kunnen spreken en plan een telefonisch interview of Zoom gesprek. Je kunt eventueel vooraf al enkele vragen toesturen om een idee te geven van wat je wilt bespreken.
Zelf combineer ik het met een feedback moment, waarmee ik ieder project afrond. Ik vraag dus niet direct om een testimonial, maar om feedback:
“Ik vind het heel belangrijk om te horen hoe jij onze samenwerking hebt ervaren. Zo kan ik mijn diensten en werkwijze verder verbeteren. Heb je 5 minuten tijd om dit korte feedbackformulier in te vullen?“
Persoonlijk ontvang ik het liefst directe feedback, via een telefoongesprek of video meeting. Zo kan ik doorvragen en ingaan op details.
En aangezien ik veel 1:1 contact heb met mijn klanten is het voor mij een logische én leuke manier om ons project af te ronden.
“Hi ____. Ik ben blij te horen dat onze samenwerking zo’n positieve impact heeft gehad. Kunnen we een kort telefoongesprek of een online meeting plannen om jouw ervaringen en onze samenwerking te evalueren?“
Tijdens het feedback moment vraag ik dan of ik de input als testimonial op mijn website en socials mag weergeven.
Ik weet dat mijn klanten het razend druk hebben en stel daarom voor om een voorzetje te doen op basis van de aangeleverde feedback. Dat voorbeeld stuur ik ze toe, waarna ze het kunnen aanvullen of wijzigen voordat ik het online zet.
Daar help ik hen enorm mee.
Het schrijven van een testimonial is namelijk best lastig. Typisch zoiets wat je blijft uitstellen. Omdat je het druk hebt, of omdat je maar niet de juiste woorden kunt vinden.
Wanneer iemand dan heel gericht feedback vraagt komen die woorden opeens vanzelf en klinkt het heel wat minder stijfjes 😉
Ook voorkom je er goedbedoelde, maar nietszeggende testimonials mee:
“Het was superfijn om met Layla samen te werken. Ze is een geweldige webdesigner en ik kan iedereen aanraden om met haar samen te werken“.
Voor mij is dat heel fijn om te horen, maar voor potentiële klanten is het vrij nietszeggend. Die denken “Wat was er zo fijn aan de samenwerking?” “Waarom raad je haar precies aan?“
De gouden ingrediënten van een testimonial die overtuigt
Je testimonial of review wordt heel wat pakkender wanneer het een verhaal vertelt, jullie verhaal.
Dat verhaal begint een probleem of doel en eindigt met een positief resultaat. Stel daarom open vragen en vraag dóór.
Hou daarbij de volgende elementen in gedachten:
- Wat was het probleem of de wens? Waarom heeft jouw klant jou ingehuurd / jouw dienst of product gebruikt?
- Wat waren zijn/haar bedenkingen of uitdaging? Maakte hij/zij zich aanvankelijk ergens zorgen over, en over wat?
- De klantervaring, hoe heeft hij/zij jullie samenwerking en jouw service ervaren? Is er iets specifieks te benoemen wat opviel in jouw aanpak?
- De resultaten die jouw klant heeft ontvangen of verwacht te ontvangen van jouw werk.
(Soms duurt het een tijdje voordat de resultaten daadwerkelijk zichtbaar zijn).
- Wat diegene zou zeggen over jou / jouw bedrijf / product tegen een vriend of vriendin die ernaar vraagt.
Maar… ik heb nog geen klanten, en dus geen testimonials 🤷
Dan moet je het creatief aanpakken. Je kunt enkele vrienden of (oud) collega’s vragen om jouw product of service gratis uit te proberen en te beoordelen.
Natuurlijk wil je hun eerlijke mening wilt horen. Vraag hen om ook wat te vertellen over je persoonlijkheid, jouw vaardigheden, stijl en wat mensen kunnen verwachten van een samenwerking met jou.
Ze kennen je al een tijdje en kunnen dus inzicht geven in jouw benadering, je karakter en je idealen.
Heb je nog geen testimonials ontvangen maar wel al klanten gehad?
Dan is dit hét moment om deze mensen alsnog te benaderen!
Als het al een tijd geleden is dat jullie contact hebben gehad, kun je bij ze inchecken en vragen hoe het gaat.
Zeker weten dat je klanten het leuk vinden dat je betrokkenheid toont. Vraag wanneer jullie elkaar kunnen bellen om te zien hoe het er voor staat.
Na afloop vraag je om een testimonial. Dat kan via een vragenformulier of je kunt een voorzetje doen door in te haken op dingen uit jullie telefoongesprek.
👋 Begin vandaag nog met het verzamelen van klantentestimonials: download het feedback formulier
Ik heb een kant-en-klaar Google formulier voor je gemaakt wat je kunt kopiëren naar jouw Google Drive.
Je past in een handomdraai de afbeelding en de kleuren aan en… klaar. Vijf minuten werk, je kunt het dus direct inzetten!
De vraagstellingen in het formulier zijn zo opgesteld dat je waardevolle antwoorden ontvangt die je kunt omzetten tot een krachtige testimonial.
Ik heb een 3 minuten video toegevoegd onderaan dit artikel waarin ik je laat zien hoe je het formulier kunt aanpassen.