Yay! 🥳 Je hebt dat prachtige website theme gekocht wat je al wekenlang op het oog hebt.
Maar wanneer je de demo afbeeldingen vervangt voor je persoonlijke foto’s ziet het design waar je zo verliefd op was er opeens heel wat minder aantrekkelijk uit.
Of je hebt een social media branding shoot achter de rug die zó geslaagd was dat je de foto’s van je site er ook mee op wilt frissen. Maar dat lijkt niet te werken…
Uuuuuren later (en tientallen homepage headeropties verder) begin je te twijfelen over je keuze: misschien moet ik toch op zoek naar een ander theme… Of zou het beter zijn om nieuwe foto’s te laten maken?
Beelden kunnen een design absoluut maken of breken. Daarom start ik nooit met ontwerpen voordat ik jouw foto’s (en/of illustraties, grafisch werk, portfolio items) heb gezien.
Het is een cruciale stap in het ontwerpen van een persoonlijk webdesign dat aansluit bij jouw stijl en je content.
In dit artikel deel ik mijn tips voor het maken en selecteren van foto’s die jouw website design en je boodschap versterken (in plaats van het in de weg zitten). 📸
Zo geef je jouw site een professionele én persoonlijke uitstraling, en daarmee val je op en maak je het verschil.
Ga voor professioneel en persoonlijk: schakel een fotograaf in
Misschien voel je je wat ongemakkelijk voor de camera (👋), maar jouw bedrijfswebsite kan écht niet zonder professioneel beeldmateriaal – en ook niet zonder persoonlijke portretfoto’s.
Een telefoon-selfie – hoe goed ook – werkt zelden. 🤳
Ben je introvert of voel je je gewoon suuuuper opgelaten voor een camera? Weet dan dat je niet de enige bent.
Een professionele fotograaf weet precies hoe ‘ie jouw ongedwongen lach tevoorschijn haalt, zodat jij op je allerbest gekiekt wordt 📸
Die ongemakkelijke houding (help, wat doe ik met mijn handen?) transformeert na enkele aanwijzingen in een krachtige pose.
Spreek voorafgaand aan de shoot alles goed door:
- het doel van de shoot (en je website)
- jouw kernwaarden
- je ideale klant
- jouw ideeën en welke sfeer je wil overdragen (wat je wil uitstralen)
- soort locatie(s)
En zorg er voor dat je voldoende foto’s ontvangt, met variatie in kleding en locatie. Wees je er van bewust dat de kleuren en patronen van je kleding straks van invloed zijn op de uitstraling van je website.
Dat wil niet zeggen dat je voor monotoom zwart en wit moet gaan. Laat je persoonlijkheid zien, kies wat bij jou past.
Maar hou rekening met de kleurencombi wanneer je halverwege van garderobe verandert. Het moet straks allemaal gecombineerd worden in het website design.
Mijn ervaring: ga uit van het dubbel aantal foto’s dan je eigenlijk in gedachten hebt. En wissel portretfoto’s af met close-ups van details. Maak zowel portretfoto’s (verticaal) als horizontale (landschapsfoto’s).
Reken, per pagina, op circa 2-3 foto’s – je homepage en een verkooppagina zullen er meer nodig hebben, je contactpagina minder.
Overigens zullen niet alle foto’s die je in gedachten hebt bruikbaar zijn of werken in een nieuw te ontwerpen design. Dus het is altijd verstandig om er wat extra achter de hand te hebben.
Combineer portretfoto’s met sfeerfoto’s
Het is aan te raden om voor een personal branding fotoshoot te gaan. Daarmee leg je een persoonlijke beeldbank aan.
Naast portretfoto’s worden er dan ook sfeerbeelden gemaakt – van jou in actie, je werkomgeving en van de producten of diensten die je aanbiedt.
Vraag je af:
- Welke spullen zeggen iets over jou?
- Welke dingen gebruik je dagelijks? Heb je bijvoorbeeld een favoriete mok, en wat drink je daarin?
- Welke kleuren zijn kenmerkend voor jou? Of als je al een huisstijl hebt: wat past hierbij?
Gebruik het in de shoot! Zo maak je het verschil en val je op.
Natuurlijk kun je je portretfoto’s aanvullen met standaard stockfoto’s, maar die zullen qua sfeer en stijl nooit 100% aansluiten bij je portetfoto’s en bij jouw bedrijf.
Prima dus voor je blogartikelen, maar moeilijker te matchen op de hoofdpagina’s van je website waar je persoonlijke foto’s prominent schitteren.
Stockfoto’s werken overigens wel goed als achtergrond in een website design. Denk bijvoorbeeld aan de achtergrond van een sectie waarin je een quote plaatst of een Call to Action voor je gratis weggever of nieuwsbrief.
👉 Mijn tips voor het vinden van goede stockfoto’s die niet in de categorie ‘cliché’ vallen.
Ga voor een mix van portretfoto’s (lengte) en landschapsfoto’s (breedte)
Wanneer je een theme koopt met voornamelijk liggende afbeeldingen, dan zul je dus – inderdaad – liggende (landschaps)foto’s nodig hebben.
Let hierop wanneer je een beeldenbank gaat aanleggen, fotografeer op basis van het webdesign.
Bij een uniek design lever je daarom je beeldmateriaal voorafgaand aan de ontwerpfase aan, zodat het design zodanig ontworpen kan worden dat het aansluit bij jouw beeldenbank.
Idealiter is het een mix van portret- en landschapsfoto’s, omdat een design vrijwel nooit uitsluitend één van beide bevat.
Horizontale (liggende) foto’s werken overigens het beste in blogartikelen en je hebt ze nodig voor paginabrede headers.
Wil je portretfoto’s in je blog plaatsen? Dan kun je het beste twee (of meerdere) portretfoto’s naast elkaar plaatsen of een galerij toevoegen. Daarmee voorkom je dat lezer op telefoon eindeloos moeten scrollen, omdat de portretfoto het hele scherm vult.
Zorg dat jouw foto’s het juiste formaat hebben
Je foto’s moeten straks passen in het design. Plaats je foto’s die te klein zijn dan levert dat een onscherp en pixelig resultaat op. Zijn je foto’s te groot dan riskeer je dat ze vervormen en dat ze je website onnodig vertragen (doordat het bestand te zwaar is).
👉 Volle breedte afbeeldingen (zoals je header): 1920 pixels aan de langste zijde.
👉 Fotogalerij afbeeldingen: 1200 pixels aan de langste zijde.
👉 Foto’s op je pagina / blog-afbeeldingen – 1080pixels aan de langste zijde (want dat is de volledige breedte van een gemiddelde iPad).
De overige afmetingen hangen af van het design element waarin de afbeelding geplaatst wordt.
Maak ik jouw website? Dan vraag ik je om de originele foto’s aan te leveren, of in ieder geval afbeeldingen die minimaal 1920px aan de langste zijde beslaan. Ik zorg er voor dat ze de juiste afmeting krijgen.
Welk verhaal vertellen jouw foto’s?
Wat voor soort afbeeldingen je nodig hebt voor je website is afhankelijk van welk verhaal je wil vertellen op je webpagina’s. Hou dit in je achterhoofd wanneer je een fotoshoot boekt.
Headerfoto’s
Je header is datgene wat mensen te zien krijgen zodra ze op je homepage belanden, dus voordat ze gaan scrollen of doorklikken. Vaak bevat zo’n header een scherm vullende foto.
Het is het eerste wat mensen van je te zien krijgen, dus je foto moet pakkend zijn.
Die schermvullende foto is weliswaar gangbaar, maar het hoeft natuurlijk niet. Mijn homepage header is daar een voorbeeld van.
Ga je voor een schermvullende header foto (bovenaan de homepage), dan heb je een horizontale (landschaps)foto nodig.
Over die schermvullende foto komt tekst – meestal aan de linkerzijde of gecentreerd, dus zorg voor een rustige achtergrond aan de linkerkant die niet te licht is, en plaats jezelf aan de rechterkant van het beeld.
Portretfoto’s om een persoonlijke connectie te maken
Als je een dienst levert of een persoonlijk product maakt, dan is die persoonlijke connectie heel belangrijk. Dus don’t be shy, maak jezelf zichtbaar.
Sfeerbeelden die jou als professional tonen
Dit zijn de ‘actie’ foto’s, waarin je jezelf toont in je werkomgeving: of je nu achter je laptop aan je bureau zit, of met een product of klant werkt. Ze geven een beeld van jou als professional.
Denk ook aan close-ups en omgevingsfoto’s, bijvoorbeeld van je bureau, je werkruimte, een gebruiksvoorwerp of gereedschap.
Productfoto’s
Verkoop je fysieke producten wil je die natuurlijk ook tonen. Zelfs als je webshop niet al te groot is loont het om mooie, professionele productfoto’s te laten maken. Het zal je verkoop een boost geven.
Waarschijnlijk wil je productvariaties laten zien. Het is dus extra belangrijk dat alle details goed te zien zijn, eventueel vanuit verschillende hoeken.
Je kunt ook leren hoe je zelf met een kleine lichtbak op tafel en een degelijke telefooncamera kwaliteitsfoto’s kunt maken.
Zijn jouw producten niet fysiek maar creëer je bijvoorbeeld illustraties, een videocursus, of ontwerpen, dan kun je mock-ups inzetten die een beeld geven van het eindresultaat of de digitale ervaring.
Ik doe dat ook met mijn website ontwerpen en gebruik hiervoor Artboard Studio.
Contextafbeeldingen die het eindresultaat visualiseren
Producten komen meer tot leven als je ze in actie ziet.
Contextafbeeldingen zijn afbeeldingen van je klanten / gebruikers en het eindresultaat. Ze helpen het eindresultaat (of productverhaal) vertellen, zodat potentiële nieuwe klanten een goed beeld krijgen bij jouw product of dienst.
In het ideale geval toon je enkele foto’s van iemand die jouw product (of dienst) gebruikt. Dat kan natuurlijk ook een video zijn. Je zelfgemaakte sieraden kunnen bijvoorbeeld beter beoordeeld worden als een model ze draagt.
Als je een fotograaf of kunstschilder bent, kunnen mock-ups van jouw werk aan de muur ook heel goed werken. Die maak je in een handomdraai met Artboard Studio.
Die demo foto’s van je theme vervangen? Zo wordt het wél een succes 👌
OK, je weet nu waar je op moet letten wanneer je foto’s laat maken voor je website. Maar hoe moet het nu met dat prachtige theme wat je gekocht hebt?
Wanneer je demo foto’s van een theme van gaat veranderen, doe dat dan met een soortgelijke foto.
Let op:
- Stijl en compositie
- Is het een close-up of juist een heel ruimtelijke foto?
- Een rustig of juist druk beeld?
- Kleurstellingen
Wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een rustige achtergrond en is de persoon links gepositioneerd met lege ruimte aan de rechts, dan zal een portretfoto met jou gecentreerd tegen een drukke achtergrond minder goed werken.
En kijk ook goed naar de pagina en het design waarin de foto geplaatst wordt.
Zodra je de foto’s van een pagina hebt vervangen, geef het dan wat tijd. Die prachtige demofoto’s zitten nog vers in je geheugen. Slaap er een nachtje over en bekijk het met een verse blik.
Meer tips over website afbeeldingen ontvangen? Lees:
✒️ Stockfoto websites met gratis rechtenvrije foto’s en betaalde afbeeldingen
✒️ Optimaliseer je foto’s ALTIJD vóórdat je ze upload in je WordPress website