MailerLite & ActiveCampaign (MailBlue): e-mail marketing software die jou tijd en geld opleveren

Waarom zou je al je e-mails handmatig verzenden?

Bepaalde boodschappen kun je prima automatiseren, waarmee je jezelf een hoop tijd bespaart.

Vult iemand jouw contactformulier in voor meer informatie in verband met een fotoreportage?

Verzend automatisch een gepersonaliseerd antwoord terug via e-mail marketing software. Vertel dat je spoedig persoonlijk reageert en voor nu alvast linkt naar je prijsbrochure.

Zie je op tegen het schrijven van je wekelijkse nieuwsbrief, omdat ze weinig geopend worden of omdat je niet weet waar je deze keer over moet hebben?

Dan is het tijd om je e-mail marketing strategie te veranderen!

In plaats van telkens nieuwe content bedenken – die je vervolgens naar al je contacten stuurt – kun je jouw meest succesvolle social media berichten, video’s, podcast afleveringen en blogartikelen omzetten tot een serie e-mails die onderdeel zijn van een funnel.

Zo’n reeks geautomatiseerde boodschappen creëer je eenmaal en kun je vervolgens jarenlang inzetten.

De autoresponder en funnel bouw je met e-mail marketing software.

Met deze slimme software kun je de e-mails niet alleen automatiseren, maar ook personaliseren en versturen op het moment dat iemand een bepaalde actie onderneemt – op je website of in een eerdere e-mail.

Op die manier kun je persoonlijk worden en de juiste boodschap op het juiste moment aan de juiste mensen tonen; volledig geautomatiseerd. En dat voelt een beetje als magie! 💫

Hoe kies je het beste email marketing platform voor jouw bedrijf?

Je succes met e-mailmarketing hangt voor een groot deel af van de e-mail marketing software die je kiest.

Dit bepaalt of je e-mails ook daadwerkelijk worden afgeleverd en in welke mate je de berichten kunt personaliseren en afstemmen.

Duurdere software is niet altijd beter of gebruiksvriendelijker, en niet iedereen heeft alle technische snufjes nodig die bij een duurder pakket worden geleverd.

Er zijn ook spelers die ik afraad, omdat ze niet krachtig genoeg zijn of omdat er simpelweg een beter alternatief is.

Selecteer niet op basis van mooie e-mail templates

Het is natuurlijk verleidelijk om voor dat ene systeem te kiezen met die prachtige e-mail lay-outs – daarmee zullen je e-mails vast beter gelezen worden, toch!?

Je gelooft het misschien niet, maar e-mails met een mooie opmaak en veel afbeeldingen worden minder vaak geopend dan e-mails met platte tekst.

Ze brengen je ook niet meer kliks en omzet op. Ze verdwijnen namelijk vaker in spamfolders. En dat mooie design leidt ook nog eens af van je boodschap.

Ga dus niet zozeer voor de ‘looks’, maar kies op basis van je doelstellingen en de software die je momenteel gebruikt:

  • Wat wil je bereiken met e-mail marketing?
  • Werkt het e-mail marketing platform optimaal in combinatie met WordPress en je overige website tools, zoals bijvoorbeeld je contactformulier, cursusomgeving en webshop?

Mailchimp is nog steeds populair, ook bij creatieve ondernemers. Het is een bekende speler met een gratis versie voor mensen met een kleine contactenlijst.

Maar veel meer dan het creëren van algemene nieuwsbrieven kun je helaas er niet mee. En zodra je lijst groeit wordt Mailchimp naar verhouding duur.

Wil je meer kunnen dan standaard nieuwsbrieven versturen, dan kom je al snel bij anderen terecht.

In vergelijking met andere providers is het platform gewoon erg beperkt, zelfs de geavanceerde functies zijn niet echt geavanceerd.

Daarom is Mailchimp niet langer de beste keuze voor mensen die starten met e-mailmarketing.

Laten we dus kijken naar alternatieven: toonaangevende e-mail marketing platforms die goed aansluiten bij de behoefte (en het budget) van kleine en middelgrote creatieve bedrijven.

Allereerst leg ik uit waar ik op selecteer wanneer ik platforms met elkaar vergelijk.

Het juiste e-mailmarketing systeem kiezen, waar moet je op letten?

👉 Prijs

Natuurlijk letten we allemaal op budget. Maar de aangeboden pakketten moeten qua prijs vooral transparant, eerlijk en begrijpelijk zijn.

Kijk goed naar de maandelijkse en jaarlijkse betaalmogelijkheden. Vaak kun je besparen wanneer je in één keer voor een heel jaar betaalt.

Check hoe het aantal contacten berekend wordt die meetellen voor je pakketlimiet. En pas op voor prijspakketten die opeens enorm omhoog schieten in kosten. Veel pakketten upgraden automatisch wanneer je je limiet bereikt.

Zoek uit of je ook de mogelijkheid hebt om halverwege je jaarabonnement weer terug te keren naar een kleiner pakket.

Dat is waardevol wanneer je je e-maillijst gaat opschonen waardoor je minder contacten overhoudt. Wees daar trouwens scherp op en doe dit regelmatig: zo blijft je e-maillijst relevant en effectief.

Sommige aanbieders voorzien in een gratis plan om mee te starten. Hou er echter rekening mee dat je e-mails in dat geval voorzien zullen zijn van branding (het logo van de provider) en dat je beperkte support zult ontvangen.

👉 Gebruiksvriendelijkheid: drag & drop editor

Kies voor een systeem met visuele ‘drag & drop’ editor die eenvoudig is in gebruik. Zo kun je jouw e-mailsjablonen makkelijk aanpassen zonder dat er één regel code aan te pas komt.

De e-mail marketing programma’s in dit artikel hebben allemaal een drag & drop editor die makkelijk is in gebruik.

Overigens bieden ze ook allemaal mooie e-mail templates aan die je als basis kunt nemen voor je eigen e-mails, maar nogmaals: keep it simple, dat werkt het beste.

Zelf gebruik ik in mijn e-mail sjabloon alleen een profielfoto onderaan – bij mijn naam – en soms één foto of GIF ter illustratie bij de tekst of als link naar een artikel met video.

Simpel, maar daardoor ook heel persoonlijk, alsof ik ‘m zojuist nog geschreven heb. Zou ik daar een heel fancy lay-out van maken, dan voelt het meteen een stuk gelikter.

👉 Betrouwbaarheid e-mail aflevering

Niet alle e-mail marketingsystemen scoren even goed op betrouwbare aflevering.

Zorg dat de provider die je kiest een goede reputatie heeft op dit gebied. Het bepaalt of jouw e-mails daadwerkelijk de inbox van je contacten bereiken (en dus of je berichten überhaupt gelezen kunnen worden!).

Kampt jouw provider met een slechte afzenderreputatie? Dan zullen je e-mails eerder als spam worden aangemerkt; zonder dat jij daar invloed op hebt.

👉 AVG

Inkoppertje: zorg dat het platform AVG proof is en zoek uit waar de servers met data zich bevinden.

👉 Verschillende campagnetypen

Ga voor een e-mail systeem wat verschillende e-mail campagne types ondersteunt, zoals nieuwsbrieven, autoresponders en A/B-tests (dit laatste wordt pas relevant wanneer je een hele grote lijst aan contacten hebt opgebouwd).

👉 Aangepaste velden en segmentering: belangrijk voor inzichten en personalisatie

Personalisatie is een belangrijk kenmerk van effectieve e-mailmarketing. Natuurlijk wil je graag de voornaam van je contact opnemen in je e-mail, of bijvoorbeeld de datum van jullie laatste gesprek. Dit doe je door je e-mail van dynamische velden te voorzien.

Maar je wil ook de timing en inhoud van je boodschap afstemmen zodat je berichten relevant zijn.

Kies daarom voor een systeem waarmee je – onbeperkt – aangepaste veldenlabels en segmenteringen kunt toepassen.

Op die manier kun je verschillende gegevens verwerken en je contacten nauwkeurig filteren op bepaalde kenmerken.

Pas op voor systemen die beperkte opties bieden om gegevens te verzamelen, contacten te labelen en deze te segmenteren. 

Dit zorgt er namelijk voor dat je jouw contacten niet als individuen kunt behandelen.

Hoe meer segmenteringsopties je hebt, hoe beter je jouw boodschap aan de juiste personen kunt tonen en een authentieke relatie met hen kan opbouwen.

👉 Rapportages (want meten is weten)

Rapporten en gegevensoverzichten: kies voor een systeem wat de effectiviteit van jouw e-mail campagnes en belangrijke data van je abonnees duidelijk in kaart brengt.

Welk gedrag vertonen jouw contacten wanneer ze jouw mail ontvangen?

Hoeveel e-mails worden geopend? Op welke links wordt er geklikt en hoe vaak? 

Wanneer worden je mails het beste gelezen en hoe vaak wordt je bericht gedeeld? 

Hoeveel berichten worden doorgestuurd en welke webpagina’s worden bezocht (heel waardevol!)

Wie doorloopt er succesvol je funnel?  (En waar haken de meeste mensen af?)

En welke aankopen worden er gedaan?

Een volwaardig e-mailmarketing systeem kan het je vertellen! Het volgt het gedrag van je abonnees nauwkeurig zodat jij de klantenervaring kunt optimaliseren.

Met deze gegevens kun je vervolgens je contacten segmenteren zodat je op basis van gedrag bepaalde boodschappen kunt laten zien (of juist niet). Let goed op of hier extra kosten aan verbonden zijn.

👉 Automatisering en integraties

Door middel van automatisering en segmentering kun je boodschappen verbazingwekkend goed afstemmen.

Automatisering kan enorm veel tijdwinst opleveren wanneer je het inzet voor regelmatig terugkerende berichten en herhalende processen, zoals bijvoorbeeld de onboarding van nieuwe klanten.

De contactgegevens uit je e-mailmarketing software moeten hiervoor gekoppeld kunnen worden aan je andere systeemapplicaties, zoals je blog, boekhoudprogramma, online winkel, CRM en Google Analytics of overige analytics tool.

Zonder koppeling moet je de verwerking hiervan handmatig zelf uitvoeren of iemand betalen die dit voor je doet. Dat is op de lange termijn – wanneer je bedrijf groeit – natuurlijk niet handig.

Bonuspunten voor meerstaps automatiseringsfuncties voor het verzenden van e-mails, sms-berichten (indien je dit wenst), het sturen van meldingen en het timen van boodschappen, zodat je kunt wachten op een bepaald moment/tijdstip of totdat een bepaalde handeling wordt verricht).

👉 Support

Last but not least: check of de provider van jouw keuze betrouwbare en bereikbare ondersteuning heeft, bij voorkeur met een live chat of telefonische support en uitgebreide documentatie die up-to-date is.

Wanneer je e-mail marketing voor je onderneming gaat inzetten dan is het superbelangrijk dat je kunt rekenen op snelle, directe en betrouwbare support.

Kijk ook naar Facebook groepen. Providers met officiële (gemodereerde), actieve FB groepen zijn een geweldige bron om op terug te vallen wanneer je er zelf even niet meer uitkomt. Je kan er veel leren over de ins- en outs van het systeem.

🥁🌟 Mijn favorieten: MailerLite & ActiveCampaign / MailBlue (Nederlands)

MailerLite en ActiveCampaign (MailBlue) zijn de providers die ik vol vertrouwen aanraad aan de creatieve ondernemers waar ik mee samenwerk.

Ik heb ze zelf ook gebruikt en help klanten op weg. MailBlue is de Nederlandse partner van ActiveCampaign.

Allen werken prima in combinatie met Divi, WordPress en de plugins die ik gebruik wanneer ik je website bouw. En de documentatie en support is bij alledrie prima.

ActiveCampaign en MailerLite zijn Engelstalige platforms.

Wil je dus liever Nederlandse support en documentatie dan raad ik je MailBlue aan. Je werkt dan met de krachtige software van ActiveCampaign, met als voordeel dat alles in het Nederlands is.

MailerLite en MailBlue zijn AVG proof en de data draaien op Europese servers. 

ActiveCampaign slaat de gegevens op in de USA, maar maakt gebruik van het EU-US Privacy Shield waardoor je met een gerust hart gebruik kunt maken van ActiveCampaign. 

MailerLite: alles wat je als starter nodig hebt

Heb je nog nooit gewerkt met e-mail marketing software en wil je starten met het opbouwen van een e-maillijst? Dan is MailerLite een uitstekende instapkeuze.

De software van ActiveCampaign (MailBlue) is krachter en kan meer, maar is daarom ook complexer: verwacht een grotere leercurve (ik spreek uit ervaring 😉)

MailerLite is simpeler van opzet en werkt intuïtiever. De belangrijkste, meest gangbare marketingfuncties zijn inbegrepen en Mailerlite scoort goed in afleveringspercentage.

Als je starter bent dan biedt deze software voldoende om alles te kunnen doen wat je nodig hebt:

  • Een autoresponder voor het opvolgen van contactaanvragen en geplande afspraken
  • Het inschrijven op en afleveren van een gratis weggever
  • Een welkom e-mail sequentie waarin jullie kennismaken en mensen je beter leren kennen
  • Een e-mail vervolgreeks waarin je bewustwording creëert
  • Het activeren van automatiseringen, wanneer mensen op een bepaalde link in je e-mail klikken

De drag & drop e-mail editor van MailerLite is heel makkelijk in gebruik. Countdown timers, GIF’s for video’s worden automatisch gegenereerd, enquêtes,  carrousels met afbeeldingen… het kan allemaal. Je kunt snel en intuïtief e-mails maken die er top uitzien.

Tot 1.000 contacten betaal je voor het gebruik van MailerLite helemaal niets. Er zit één klein nadeel aan die gratis account: het MailerLite logo is zichtbaar, onderaan je e-mail templates. Stap je over naar een betaalplan dan wordt het logo verwijdert.

Groei je naar 1.000+ contacten dan ben je in verhouding nog steeds goedkoper uit met MailerLite t.o.v. ActiveCampaign (MailBlue).

Er zijn geweldig goede instructie video’s en artikelen beschikbaar; in het Engels. En wanneer je jezelf aanmeldt ontvang je de eerste 14 dagen gratis chat support.

Na die proefperiode is de chat support alleen nog beschikbaar in een betaalplan. Je hebt wel altijd toegang tot support via e-mail.

Natuurlijk kun je – wanneer je toch liever wat langer chat support ontvangt – één maand voor het betaalplan kiezen en vervolgens weer downgraden 😉

ActiveCampaign (MailBlue): krachtpatser en toekomstbestendige keuze

Start je met MailerLite, maar ontgroei je uiteindelijk het platform dan kun je overstappen naar ActiveCampaign of MailBlue. Dat is even wennen, het kan overweldigend zijn.

Je zult talloze nieuwe functies en mogelijkheden ontdekken. En veel dingen worden in ActiveCampaign (MailBlue) anders genoemd of werken niet zoals je in MailerLite gewend bent.

MailerLite werkt bijvoorbeeld op basis van groepen, dus je kunt mensen alleen aan een groep toevoegen.

Voor iedere automatisering maak je een nieuwe groep aan: je autoresponder, gratis weggever A, gratis weggever B, je welkom e-mail sequentie etc. Je kunt dus met behoorlijk wat groepen eindigen.

Je kunt je contacten niet labelen door ze een tag te geven. Er zijn wel segmenten waardoor je kunt filteren.

Wanneer je deze werkwijze meeneemt naar ActiveCampaign (MailBlue) en voor iedere automatisering een nieuwe lijst aanmaakt, dan ondermijn je de kracht van het systeem en wordt je account een rommeltje zodra deze groeit.

Door één lijst te gebruiken en mensen te labelen kun je verfijnde en complexe funnels bouwen die vloeiend in elkaar overlopen – zo kun je jouw communicatieboodschappen heel precies afstemmen op basis van de verschillende klantreizen.

Daarom is het helemaal geen gek idee om direct met ActiveCampaign of MailBlue te starten – zeker wanneer de kosten voor het instapplan (circa €108 per jaar) geen rol spelen.

Het is de moeite waard om een expert in te huren die zorgt dat er een solide basis staat waaruit jij verder kunt werken (en eventueel jouw MailerLite funnels omzet naar ActiveCampaign / MailBlue).

Persoonlijk heb ik dit zelf gedaan (aan de hand van een cursus), ook praat regelmatig met experts in mijn netwerk.

Die vertellen me keer op keer dat ze veel ActiveCampaign (MailBlue) accounts onder ogen krijgen waarvan de basis niet goed staat.

Met als gevolg dat de software niet optimaal wordt benut, en op langere termijn kan het problemen opleveren – wanneer de accounts groeien en funnels meer complex worden.

Zorg daarom dat je écht even de tijd neemt om jezelf te verdiepen in de software van ActiveCampaign / MailBlue. Of laat die basis inderdaad neerzetten door een expert die jou vervolgens uitlegt hoe je het verder aan moet pakken.

Wanneer je dat doet, dan zul je zien dat het systeem écht voor je gaat werken en zichzelf al snel terugverdient.

NB: Dit artikel bevat geen affiliate links, ik raad de programma’s aan omdat ik me er bewust in heb verdiept en ze zelf (heb) gebruik(t).

Ciao,
IK BEN LAYLA

WordPress webdesigner
& Divi specialist

#creatiefondernemer
#storyteller
#website
#landingspagina
#webshop
#blog
#seo
#emailmarketing
#automatisering