Zo schrijf je als fotograaf een goede alt-tekst bij jouw foto’s

Als fotograaf maak je natuurlijk extra werk van het optimaliseren van je afbeeldingen. De alt-tekst is hier onderdeel van.

Maar hoe voorzie je jouw foto’s van een effectieve alt-tekst?

Is het erg als je woorden hergebruikt? En hoe laat je jouw persoonlijkheid en stijl doorklinken in de beschrijving?

Richt je je op toegankelijkheid of is het verstandiger om SEO voorrang te geven?

Mocht je overigens het vorige artikel over alt-teksten schrijven bij afbeeldingen nog niet gelezen hebben, doe dat dan eerst even!

afbeelding in website die alt tekst toont in webdevelopers tool

Alt-tag bij foto’s: toegankelijkheid en SEO

Ook voor fotografen geldt: Richt je bij je foto’s allereerst op toegankelijkheid en verbeter de alt-tekst vervolgens voor SEO. Mits het geen puur decoratieve afbeelding betreft.

Gebruik je steeds dezelfde woorden in je alt-teksten, zijn ze nietszeggend, of laat je ze allemaal leeg? Dan zal Google je niet straffen.

Maar als concurrenten hun foto’s wèl van passende alt-teksten voorzien, dan is de kans groot dat hun afbeeldingen beter ranken dan die van jou.

Google verkiest toegankelijkheid

Maar het allerbelangrijkste is toch wel dat je een kans laat liggen. Mensen die een screenreader gebruiken zullen je site al snel verlaten.

Stel je voor dat een slechtziend koppel op zoek is naar een bruiloftsfotograaf om hun bijzondere dag vast te leggen en jij komt naar boven in de zoekresultaten.

Wanneer ze bij jouw fotogallerij aankomen leest de screenreader:

Grafisch: “afbeelding strandbruiloft Kijkduin, huwelijksfotograaf Den Haag, bruidsfoto’s, trouwfoto’s aan het strand, fotografie”

…waarna eenzelfde nietszeggende opsomming volgt voor de volgende foto. Superirritant en nietszeggend, toch?!

De kans dat een slechtziend of blind persoon je site bezoekt is wellicht klein, maar Google is tegenwoordig erg slim en het bot begrijpt wel degelijk dat je de alt-tekst volpropt met zoekwoorden. Dit kan er voor zorgen dat Google jouw alt-tekst volledig gaat negeren.

website met portfolio fotogallerij die portretfoto's toont

Tips om jouw fotografie te voorzien van relevante alt-teksten

👉 Wees creatief en let op context

Wees creatief. Context telt mee, dus de teksten die je foto omringen, de paginatitel en subtitels geven allemaal duiding aan de foto.

Let dus op dat je geen (tussen)titel herhaalt.

Bekijk iedere afbeelding nog eens op de pagina zelf. Lees de tekst eromheen plus de alt-tekst. Hardop voorlezen werkt goed om te begrijpen wat iemand ervaart die een screenreader gebruikt.

👉 Eén vloeiende zin, max 125 karakters

Schrijf geen ellenlange zin(nen): je hoeft niet álles tot in detail te beschrijven. Focus op de hoofdzaak zodat iemand die de afbeelding niet kan zien een idee krijgt van wat er te zien is.

De meeste screenreaders kappen de alt-tekst af na 125 karakters. Houd het daarom bij één vloeiende zin en probeer niet meer dan 14 woorden aan te houden. En als je de kern kunt vangen in minder woorden, doe dat vooral!

Wanneer het een serie betreft dan kun je bepaalde dingen die je weglaat in de ene foto beschrijven in de volgende. Je hoeft daarbij niet áltijd bewust een SEO zoekwoord op te nemen in iedere foto. Je kunt het ook beschrijvend houden en dit afwisselen.

👉 Gebruik maximaal twee zoekwoorden

Gebruik 1 – maximaal 2 – zoekwoorden in één alt-tekst.

Je kunt bij de één focussen op locatie (stad, specifiek bekend gebouw of bijvoorbeeld trouwlocatie) en bij een andere foto op het soort shoot (studiofoto, buitenfoto, newbornshoot thuis, portretfoto etc.) of de stijl.

Alt-tekst fotografie: voorbeelden!

Hieronder volgen wat alt-tekst voorbeelden bij foto’s om je een idee te geven van wat je zou kunnen schrijven.

Het betreft gratis stockfoto’s die ik via Canva en GetStencil heb gevonden. Superhandige tools voor het creëren van social media content, je kunt je eigen fotomateriaal er in uploaden.

Zorg er voor dat je beschrijving niet té lang wordt. De meeste screenreaders kappen de alt-tekst af na 125 karakters. Als je het bij max 14 woorden houdt dan zit je goed.

Je hoeft niet ALLES te omschrijven. Focus op wat er het meeste uitspringt, kies één kenmerkend ding.

Wanneer het om verschillende foto’s uit één serie gaat, kun je afwisselen.

Je kan dan in de ene alt-tag meer omschrijvend te werk gaan en in de andere meer op SEO richten door de locatie / soort shoot / stijl te benoemen.

En in de ene omschrijving één opvallend kenmerk benoemen (bijvoorbeeld een lach / knalblauwe jurk / etc.), en overige kenmerken in de volgende foto(‘s) beschrijven.

Bij de voorbeelden hieronder geef ik meerdere alternatieve-tekst voorbeelden bij dezelfde foto.

Yessss,
aan de slag!


De stappen hiernaast helpen je de volgende fase van ons project voorbereiden